fbpx
Selecteer een pagina

In deze blog neem ik je graag mee in zelfvertrouwen. Wat is het en hoe kan je zorgen voor meer zelfvertrouwen. Meer zelfvertrouwen maakt je leven mooier.  Met deze tips en de twee meditaties kun je waardevolle stappen zetten om je zelfvertrouwen een boost te geven!

Zelfvertrouwen en jezelf waardevol vinden

Voor mij gaat zelfvertrouwen over in jezelf geloven en jezelf waardevol vinden.
Zelfvertrouwen is belangrijk om je eigen pad te volgen in je leven, om je happy te voelen en om voor jezelf op te kunnen komen. Het is een basis, die je helpt om meer ontspannen en genietend door het leven te gaan.

Een verlaagd zelfvertrouwen kan allerlei oorzaken hebben. De mate van zelfvertrouwen verschilt van persoon tot persoon. In plaats van te gaan analyseren waardoor je een laag zelfvertrouwen hebt, vind ik het belangrijk dat je zo snel mogelijk gaat focussen op hoe je je zelfvertrouwen gaat opbouwen.

 

1. Niet goed genoeg zijn

Een van de experts waar ik mijn opleiding heb gevolgd zei: De meeste klanten die je tegen komt, worstelen met een thema. Er zijn veel voorkomende vijf thema’s
1 thema die ik herken en in dat rijtje van vijf stond is je niet goed genoeg voelen. Je minder waard als een ander. Een mooie mindset om hier mee om te gaan is je heel goed te realiseren en voelen dat je uniek bent. Jouw bijdrage is al ‘genoeg’ doordat jij ‘jij’ bent. Er is niemand op de wereld zoals jij. Door jou jij te zijn draag je bij aan de wereld.

 

2. Zelfvertrouwen versus zelfcompassie

In kader van zelfvertrouwen vind ik het altijd belangrijk om het woord zelfcompassie te benoemen. Zelfcompassie is een bijzondere manier van aandacht. Je gaat met jezelf om en je bekijkt jezelf vanuit de ogen van iemand die onvoorwaardelijk van je houdt. Voor ons zelf zijn we namelijk vaak veel harder en kritischer dan voor een beste vriend. Vaak geldt dat je voor een ander die in dezelfde situatie zit je heel anders zou reageren. Dus zet de bril op van onvoorwaardelijke vriendschap.

 

3. Zelfcompassie beoefenen

Zelf compassie beoefenen kun je ook met een meditatie doen. Als je een meditatie doet voor zelfcompassie, train je jezelf je eigen beste vriend te zijn. Ik heb een meditatie opgenomen om je hiermee te helpen. Die vind je onderstaand.

 4. Mindfulness Based Stressreduction/Cognitive Training

Ik ben al tijdje geleden gecertificeerd trainer in de mindfulness Based Stress Reduction training. Een belangrijke basis voor mijn leven. De uitgangspunten en werkwijze van deze training hebben zoveel mensen geholpen en dit is ook wetenschappelijk onderbouwd. Met Mindfulness leer je zoveel aspecten die voor alle lagen in je leven voor meer ontspanning en kwaliteit van leven zorgen. Mindfulness is met speciale aandacht in het hier en nu zijn zonder oordelen. Zoek rustig eens een meditatie uit de mindfulness training op, bijvoorbeeld een ademruimte.  Je vindt ze ook hier op mijn website.

 

5. Niet oordelen over jezelf of oordelen hebben over je oordelen

Niet oordelen werd al genoemd bij mindfulness. Toch wil ik hem er echt uit lichten. Mildheid is zo ontzettend belangrijk. Probeer echt wat minder vaak te oordelen over anderen en je oordeel naar jezelf zal ook milder worden.

 

6. Neem de tijd

Het is vaak niet een knop om en je hebt zelfvertrouwen. Het vraagt vaak elke dag bewust een keuze om te werken aan je zelfvertrouwen. Neem dan ook rustig de tijd ervoor. Elke dag een stap, herhaling of actie.

 

7. Belemmeringen opruimen.

Ondank dat ik aangaf dat je niet uitgebreide hoeft stil te staan waarom je weinig zelfvertrouwen hebt, is het wel van belang belemmeringen die je ervaart om in jezelf te geloven moet gaan opruimen. Dit kan op allerlei manieren, ik werk bijvoorbeeld met Emotional Freedom Technique, helende reis, Mind Eye power, Matrix Reimprinting.

 8. Jezelf voeden met andere gedachten

Onze gedachten kunnen ons behoorlijk bezig houden. Wat we vaak doen is onze gedachten meteen voor waar aan te nemen en de kwaliteit van de gedachten niet ter discussie te stellen. Als we onze gedachten wat meer gaan observeren kunnen we bepaalde negatieve gedachtepatronen leren herkennen. Herhaalde gedachten die qua kwaliteit niet helpend voor je zijn. Zodra je deze opmerkt, ga je aan jezelf een andere gedachte vertellen, bijvoorbeeld dat je het wel waard bent en helemaal goed bent zoals je nu bent.

 

 

9. Een begeleide meditatie met affirmaties over zelfvertrouwen

Zoals bovenstaand aangegeven helpt het om jezelf een ander ‘verhaal’ te gaan vertellen. Je kunt jezelf hiermee helpen om een meditatie uit te kiezen die je hierbij ondersteunt. Ik heb er een voor je gemaakt die je kan gebruiken.

10. Je bent perfect

Je bent uniek en vanuit uniek zijn ben je perfect. Je hoeft dus niets te doen om van je te laten houden of jezelf te waarderen. Je hoeft ook niet perfect te zijn. Perfectie bestaat simpelweg niet en daar hoef je dan ook niet naar te streven. Je kunt gewoon jezelf zijn en met je beste intenties leven. Dat is helemaal goed!

11. Sociale omgeving zorgvuldig kiezen

Zorgen voor vrienden om je heen die je waarderen en blijf uit de weg blijven bij mensen die kritisch op je zijn als je je zelfvertrouwen aan het opbouwen bent. Je sociale omgeving helpt of juist niet. Zorg in dit opzicht goed voor jezelf.

12. Bewust zijn van ranking in groepen en dat jouw positie los staat van wie je bent.

In groepen vindt ranking plaats. Met ranking bedoel ik een soort van rangorde. Dit gebeurt vaak impliciet. Leeftijd, ervaring, wel of niet een succesvol bedrijf, man- of vrouw, al deze factoren kunnen invloed hebben op hoe mensen zich ten opzichte van elkaar gedragen en beïnvloedden. Ranking staat echter echt los van wie je bent! Er is geen meer of minder. Wees je bewust dat het een mechanisme van het ego is en het ego denkt dat het ons dient voor ‘veiligheid’, maar hoe je gepositioneerd bent in een groep zegt echt niets over je waarde als mens.

13. Zelfacceptatie beoefenen

Bij zelfvertrouwen hoort ook acceptatie. Het niet jezelf accepteren zoals je bent, draagt niet bij aan je zelfvertrouwen. Je kunt jezelf accepteren in het hier en nu en van daaruit andere keuzes gaan maken. Wie je gister was is ook al geweest, want we groeien elke dag. Accepteer jezelf hier en nu vandaag.

14. Vrij worden van lage frequenties, schuld schaamte e.d.

In de wereld zijn er hoge en lage frequentie emoties. Hoge frequenties zijn bijvoorbeeld blijheid, vreugde, plezier. Lage frequentie emoties zijn bijvoorbeeld angst, schuld en schaamte. Je kunt jezelf helpen om schuld en schaamte los te laten. Het dient echt nergens voor. Een Nederland hebben we nog wel eens de neiging om schuld en schaamte te voeden. Het is echt iets wat ons niet dient. Ga zodra je dit merkt naar acceptatie en probeer een situatie op te zoeken waarin een hoge frequentie emotie getriggerd wordt.

15. Kijken naar wat wel werkt

Deze sluit goed aan op de vorige top. In Nederland zijn we vaak gericht op kijken naar oplossingen en het fiksen van problemen in plaats van te kijken naar wat al wel werkt. Wat denk je dat ons een beter gevoel geeft en waardoor het makkelijker wordt om dingen anders te doen? Kijken naar wat al wel werkt en dat verder uitbouwen. Dus dat geldt ook voor het opbouwen van zelfvertrouwen. Kijk naar waar je al zelfvertrouwen in voelt en zoek naar iets wat je kan helpen om dat verder uit te breiden.

16. Stop met moeten

Hoe vaak gebruik jij het woordje moeten? Man oh man wat moeten we veel van onszelf. En vaak zelfs moet ook eigenlijk alles nu. Vervang moeten wat vaker door mogen. Dat geeft lucht en daardoor ga je ook beter voelen over jezelf.

 

17. Ontspanningsoefeningen

Door ontspannen krijg je ook meer rust en ruimte en kun je meer waardering voor jezelf voelen.

 

18. Leuke dingen doen

Door leuke dingen te doen maak je stofjes aan die je blij maken en als je blij bent voel je je meer zeker van jezelf. Dus doe geen concessies in dingen doen die je leuk vindt. Elke dag iets doen wat je leuk vindt. Dat ben je waard.

19. Affirmaties gebruiken die je ondersteunen

Affirmaties zijn positieve zinnen die je herhaalt om op die manier je een nieuwe gedachte en gevoel aan te leren. Ze helpen bij nieuwe gedachten en gevoelens op te roepen. Een affirmatie werkt het beste als je probeert ook echt het gevoel dat bij de affirmatie hoort, oproept.
Een voorbeeld van een affirmatie zin kan zijn:
Ik ben het waard en ik heb recht op geluk.

20. Zet de juiste intenties

Een intentie is een bewuste positieve gedachte over de richting die je op wil gaan. Door je intenties kies je dagelijks bewust je richting en maak je keuzes die daarbij passen. Een intentie komt voort uit wie jij in jouw kern bent en welke verlangens, waarden en dromen daarbij horen. Door te werken met intenties leef je bewuster en vaak meer vreugdevol.

21. De ander kan jou alleen vanuit zijn eigen perspectief zien

Je afhankelijk maken van wat een ander vindt over je gevoel over jezelf, zal je niet helpen. Je mag onthouden dat een ander je ook alleen maar kan zien vanuit zijn/haar perspectief. Jij weet alleen zelf wie je echt bent, wat je intenties zijn en hoe je in elkaar steekt. Ga niet twijfelen aan jezelf door een ander. Wat er ook gezegd wordt, jij bepaalt wat voor jou waar is.

 

22. Trots zijn tijdens het zetten van stappen.

Ik zeg en gebruik het voorbeeld vaker. Een sneeuwpop ontstaat door sneeuw. Dan een sneeuwbal en die ga je rollen en rollen tot een grotere bal. Uiteindelijk ontstaat uit de ballen een sneeuwpop. Hoeveel plezier zie je kinderen maken als ze een sneeuwpop gaan maken? Natuurlijk zijn ze blij met het resultaat. Maar ondertussen genieten ze ook al van het proces om te komen tot de sneeuwpop. Vergeet dus niet te genieten van alle stappen die je zet. Elke dag ga je vooruit en groei je. Wees dus ook trots op elke stap die je zet.

Ik heb ook een video opgenomen over zelfwaardering na een relatiebreuk. Misschien wil je hem zien? Hij staat op mijn aanbod pagina. 

Vervolg actie is belangrijk

Kies nu een inzicht of tip uit die je wilt gaan toepassen. Schrijf al je inzichten op en Spreek met jezelf af waar wanneer en hoe je nu verder gaat met je zelfvertrouwen. 1 actie is al genoeg, totdat het een gewoonte wordt en dan kies je weer een nieuwe. Welke kies jij? Laat het hieronder weten.

Succes en weet je bent waardevol, altijd al, daar hoef je niets voor te doen!

Liefs, Yvonne Margaretha