fbpx
Selecteer een pagina
“Straks blijft er niemand meer over, ben ik alleen als ik die vriend niet meer zie.”

We komen vaak als we aan het veranderen zijn, helemaal als we in een groter veranderingsproces zitten, dat er een herbezinning op onze vriendschappen gaat komen. Het begint wat te knagen of degene die in je omgeving zijn, nog wel bij je passen. Eigenlijk wil je er niet over nadenken, maar het geknaag neemt toe.

Het manifesteert zich ook vaak eerst andersom in ons denken: vind Elvira me nog wel leuk? Vind ze me nog wel bij haar passen? En dan realiseer je ineens misschien (knaag knaag) vind ik het wel leuk met haar?

“Nee dat kan niet, ik houd niemand meer over.”

Andere radiozender op een andere frequentie

Het is niet altijd gezegd dat zo gaat, want het kan ook zijn dat mensen wel met je mee groeien of Ongelofelijk goed je nieuwe jij accepteren en je alle ruimte geven om te veranderen en het zelfs aanmoedigen.

Maar ook andersom helaas ook.

Vrienden die dat je ander gedrag laat zien niet accepteren door er boos of teleurgesteld op te reageren. Het soms misschien zelfs wel saboteren van je persoonlijke groei. Jou nieuwe jij is op andere mensen afgestemd dan je oude jij. Er is dus niets mis met de ander of met jou, de frequentie is gewoon anders, zoals bij een radiozender. Vanuit dat perspectief doe je jezelf en de andere leed aan door te blijven hangen in de vriendschap vanuit gevoel dat je niet alleen over wil blijven.

Eerst verbinding met jezelf van daar uit weer verbinding met een ander

In een veranderingsproces ben je soms ook gewoon de verbinding met jezelf kwijt, met wie jij in de kern bent. Als je die verbinding kwijt bent, heb je soms meer behoefte om alleen te zijn of wel behoefte om samen te zijn, maar voel je niet altijd even fijn daarbinnen. Je kunt jezelf helpen en je vrienden door aan te geven dat je uit verbinding te zijn en wat ruimte te vragen voor jouw proces. Of dit leidt tot het verwateren van de vriendschap of het juist na de fase weer meer intens wordt, zal de tijd uitwijzen.

 Je bent gelijk aan de mensen waar je het meest mee omgaat.

Wil je veranderen dan is goed ook om te kijken met wie je veel omgaat en waar die mensen mee zitten. Wil je meer vrolijk leven? En er zitten 6 vrienden van je in een hele verdrietige fase dan is dat niet echt helpend. Het betekent niet meteen je al die vriendschappen moet stoppen (alhoewel dat zeker ook een optie is als dat voor je klopt) maar je kunt wel kijken hoe je je tijd verdeelt en plekken en mensen opzoeken die wellicht de vrolijkheid in jou aanwakkeren.

Zorg voor een dynamisch evenwicht en probeer ook gerust te zeggen: vandaag wil ik het even niet over moeilijkheden hebben, wil je kiezen om iets leuks met me te gaan doen? En als niet lukt ook prima, dan spreek ik graag een andere kees met je af op moment dat ik het gevoel heb dat ik er wel echt voor je oprecht kan zijn.

Een andere vorm in plaats van zelfde, de liefde blijft

Een vriendschap kan ook verder gaan in een andere vorm. Van wekelijks elkaar treffen naar een keer in jaar een etentje kan ook prima zijn. Welke vorm jullie beide ook past. Dat wat je had en wat je voor elkaar voedden in het verleden is niet ineens weg, je hoeft niet helemaal geen contact meer te hebben. Ook als je niet meer met elkaar omgaat, is dat wat je voor elkaar hebt betekent nog steeds van waarde. Ben jij en is je ex-vriend of vriendin nog steeds waardevol.

Vrienden zijn voor het leven, relatie voor tijdelijk? Welke overtuigingen heb jij?

Overtuigingen over wat een vriendschap hoort te zijn, kun je ook onder de loep nemen. Zijn er realistische of onrealistische verwachtingen? Zijn er dingen die je denkt over vriendschap die een rol spelen in waar je mee worstelt?

Bijvoorbeeld vrienden zijn voor het leven, relatie is tijdelijk of juist andersom? Of

Wat als ik alleen over blijf? Ik zal nog moeilijk krijgen!

Je bewust zijn van je overtuigingen en visie op vriendschap en deze ook bewust te bekijken en zo nodig te herzien, kan je leven verrijken.

Ook angstige overtuigingen, zoals de angst om niemand meer over te houden zijn belemmerend. Als vriendschap echt niet klopt, kun je toch beter eerst alleen zijn. Die nieuwe vrienden komen echt wel weer, als je afgestemd bent op wie jij bent en je daarover goed voelt.

Wees vooral mild en eerlijk

Hoe dan ook de worsteling met vriendschappen in een veranderingsproces van jezelf is heel legitiem. Wees vooral eerlijk naar jezelf en de ander en mild naar wat jij en de ander voelt. Het mag er zijn. Keuzes vloeien voort uit die eerlijkheid naar jezelf en dan is je keuze altijd goed of leerzaam en komt het met de tijd op zijn pootjes terecht.

Liefs, Yvon