fbpx
Selecteer een pagina

Tips en inzicht in moeilijke momenten na een relatiebreuk of scheiding met kinderen.

 

Wat kinderen zeggen over hoe met elkaar omgaan na het scheiden

“Op die dag werd wat veilig en vertrouwd was anders.” hoorde ik in het filmpje.

Mijn zoontje van 7 en ik hadden het gister over papa en mama’s die uit elkaar gaan. Op een gegeven moment vroeg ik aan hem: Als je een tip kon geven aan papa en mama’s wat zou je dan voor tip geven. Mijn zoontje antwoordde meteen: “Geen ruzie maken waar wij bij zijn”. Hij vervolgde en een dag in de week ook wat samendoen met zijn drieën. Zonder ruzie te maken.

Duidelijk, dacht ik en dacht vervolgens aan de mooie film van villapinedo. Echt de moeite waard om te kijken en een Eyeopener. In de film wordt een brief voorgelezen namens kinderen van Villapinedo aan ouders die gescheiden zijn.

70.000 kinderen per jaar.

Wil je de video kijken? De video vind je hier.

Klik hier voor de video.

De kinderen van Villapinedo zeggen:

 • Maak geen ruzie als wij erbij ben
 • Laat ons geen kant laten kiezen
 • Geen slechte dingen over elkaar zeggen
 • Geef ons de tijd om te wennen
 • Luister echt naar wat we te zeggen hebben
 • Geef ons de ruimte om van jullie allebei te houden.
 • Vergeet niet dat jullie samen voor ons hebben gekozen.

Ik ging nog even door met ons gesprek. Ik was benieuwd. Wat zou je wel dat papa en mama doen?

‘Veel knuffelen met me en samen lachen’

Het is vaak geen periode na een relatiebreuk waar hard lachen niet altijd aan de orde is. De boodschap van hem was wel duidelijk en natuurlijk ook heel begrijpelijk. Ik realiseerde hoe belangrijk het is in welke fase van je leven het ook is, wat er ook gebeurd is, jezelf te helpen te blijven lachen. Lachen is helend, lachen is helpend.

Het vertellen aan je kind dat je gaat scheiden

Op het moment van de scheiding. Ik weet nog goed dat moment dat we gingen vertellen aan onze zoon dat we gingen scheiden. Wat zag ik ertegenop. Voor die tijd had ik gesproken met een vrouw, die ouders hielp hiermee. Ik had input gekregen wat je wel moet zeggen en niet moet zeggen.  Wat was het een zoektocht naar de juiste woorden. Ik heb eigenlijk gewoon de juiste woorden niet gevonden. De juiste woorden bestaan niet. Zoals in de video werd gezegd:

“Op die dag werd wat veilig en vertrouwd was anders.”

Zoals ik er nu over denk, bestaat alleen het juiste gevoel. Volgens mij is het enige wat je kan doen, de hele situatie doordringen met liefde.

Alles op zij zetten en contact maken met de liefde in jezelf en de liefde voor de kinderen en ja ook de liefde voor je ex. Vervolgens gebruik je die liefde om te laten voelen aan je kinderen dat er liefde is en dat liefde blijft. Met alles opzijzetten bedoel ik je ego op zij zetten, dat deel van jou dat gelijk wil hebbe, het slachtoffer in jou, de gekwetste in jou, de verwijtende. Die stemmen negeren en in jouw kern te zitten.

 

Laat de energie met alles wat je vertelt 1 zijn van heel veel liefde voor elkaar en je kind

De mevrouw die hielp met de woorden vinden om het te vertellen, zei ook tegen mij. Je kunt niet zeggen dat je niet meer verliefd op elkaar bent. Ten eerste is het veelal niet waar en ten tweede geef je de boodschap dat liefde voorwaardelijk is, dit terwijl de liefde onvoorwaardelijk is en al helemaal de liefde naar je kind.

De omgangsregeling. Regelen hoe nu verder?

Ook een ontzettend ingewikkeld emotioneel moment. Het bespreken van de omgangsregeling. Je spreekt met elkaar af wie wanneer voor de kinderen zorgt. Afhankelijk van de leeftijd van het kind, heeft het kind ook zeggenschap. Wat is een juiste omgangsregeling? Wat is de omgangsregeling, die goed voelt? Als je het mij vraagt is per definitie lastig als de gemoederen en emoties nog hoog liggen. Immers op dat moment vind je kind waarschijnlijk nog de meest ideale situatie dat jullie weer bij elkaar zijn. Voor jezelf en je ex is het ook lastig om zuiver te kijken. Tijdens de omgangsregeling word je geconfronteerd met verschillende gevoelens. Het straks moeten gaan missen van je kind/kinderen, het gevoel dat je afgewezen wordt of je kind afwijst als je hem/haar minder ziet. Schuldgevoel over de breuk, de spanning tussen jou en je ex, misschien een gevoel van falen.

Het is ontzettend belangrijk om jezelf niet naar beneden te halen. Om positief over jezelf te denken. Je bent verantwoordelijk voor je eigen leven en de situatie en de manier waarop je ermee om gaat. Dit betekent niet dat je bewust een ander pijn wil doen, schuld hebt of dat de ander je bewust pijn doet. Zorg dat je kijkt naar je eigen mooie kanten en de mooie kanten voor de ander.

 

Blijf positief over en tegen jezelf praten.

Ook in deze situatie maakt contact met de liefde in jezelf en de liefde voor je kind(eren) en de ander en ga van daaruit voelen wat voor ‘ the highest good of all’, zoals G. Bernstein zo mooi zegt, is. Je kunt het moeilijk vinden om bij dit gevoel te komen. Dit betekent echter niet dat het er niet is.

Dat is soms een klein gevoel, maar het is er wel.

 

Er is een beste oplossing voor iedereen

 

The highest good of all, betekent zoiets als dat het leidt tot meer leven voor iedereen, of terwijl een positieve bijdrage levert voor iedereen die betrokken is. Soms is dit op korte termijn nog niet zichtbaar en kun je dat wel zien op de langere termijn als je terugkijkt. Probeer naar die stem te luisteren, die stem de ruimte te geven. Ook hiervoor geldt dat je daarvoor jezelf opzij moet zetten. Je kunt luisteren naar die stem helpen door te mediteren en bewust voldoende momenten te nemen waarop je kan ontspannen. Hoe lastig ook, maak hier prioriteit van. Het is beter voor jou en de andere betrokkenen.

 

De verhuizing

 

De verhuizing is ook een pittig moment. Jij of de ander vertrekt. Het is een periode waarin je ontzettend goed voor je eigen emotionele huishouding en je mentale gezondheid mag zorgen en natuurlijk die van je kind. Als ik kijk naar mezelf, was ik daar op dat moment gewoonweg niet tot toe instaat. Achteraf gezien had ik veel bewuster na willen denken over hoe ik mezelf en mijn zoon het beste had kunnen helpen de verhuizing goed te doorstaan. Mijn beschermingsmechanisme was te groot. Ik kon het niet handelen op dat moment, dacht ik, om alle emoties binnen te laten komen en al het verdriet van mijn zoontje te zien. Nu een aantal jaren later zou ik jij die in die situatie zit, kunnen zeggen, dat je steun kan zoeken en kan sparren over hoe je de definitieve verhuizing en de periode erna wil aanpakken. Daarmee bedoel ik niet alleen de zakelijke kant. De emotionele kant.

Volgens mij is dat het meest essentieel dat we met elkaar leren hoe je het beste met emoties om kan gaan en je desondanks keuzes kan maken die het beste voor jou, je ex en je kind of kinderen zijn. Bereid de verhuizing emotioneel voor. Kijk naar rituelen die je kan doen, brieven die je kan schrijven. Bedenk jullie manier om ‘afscheid’ te nemen van de oude situatie. Bepaal ook hoe je bewust de nieuwe start in wil zetten. Schrijf bijvoorbeeld de ‘ideale’ nieuwe situatie op voor jezelf en samen met de kinderen.

Emotioneel lastige gesprekken zijn er tijdens deze periode

Je zult wel wat lastige gesprekken tegen komen tijdens de relatiebreuk, als er kinderen zijn. Je bent niets voor niets uit elkaar. De verschillen die er waren, zijn er nog steeds. Er komen wellicht gesprekken over de boedel, financiën, schoolkeuzes, woonkeuzes, mediators. Voor deze gesprekken wil ik je aanraden om niet alleen inhoudelijk voor te bereiden. Je mentale voorbereiding en na die tijd afsluiten van het gesprek (je ‘na bereiding’ noem ik het maar even) zijn net zo cruciaal.

Je kunt denken aan:

 • Weten wat jou het meest raakt in de communicatie van de ander en voor die tijd bedenken hoe je daar mee om wil gaan.
 • Welke waarden er belangrijk zijn voor jou
 • Waar voor jouw grenzen liggen in de communicatie
 • Hoe jij zelf wil communiceren.
 • Hoe je op moeilijke momenten jezelf de ruimte geeft tijdens het gesprek om weer tot jezelf te komen.
 • Hoe je de ideale condities voor en na het gesprek kan creëren voor jezelf

 

Tot slot

Een scheiding is een heftig event. Het staat in de top 10 van stressvolle gebeurtenissen. Voor mij betekent dit dat het dus een periode is waarin je heel goed voor jezelf, zowel fysiek als ook mentaal, moet zorgen. Iets wat je in deze periode juist de neiging hebt om niet te doen.

Toch wil ik het benadrukken. Stress is ongezond, echt ongezond. Dat mag je super serieus nemen. Als je in een ik ga gewoon door modus komt, kunnen de gevolgen een burn-out zijn, gezondheidsklachten. Je bent dan eigenlijk verder van huis, omdat je herstelproces daarvan ook tijd neemt.

 

Dus zorg alsjeblieft heel goed voor jezelf!

 

Veel liefs,

Yvonne Margaretha

 

Meer uit jezelf en je leven halen

Hoe zou het zijn als jij je intuïtie meer volgt en rust in je hoofd krijgt? Download deze gratis tips en ik help je op weg. Klik hier en vraag ze direct aan.