fbpx
Selecteer een pagina

Tips voor goed uit elkaar gaan

Een scheiding of relatiebreuk, het heeft meestal een behoorlijke impact op je emotionele status. Ook al sta je er volledig achter, scheiden gaat nooit in je koude kleren zitten. Natuurlijk zit er wel verschil in of je zelf voor de scheiding kiest of dat je geen keus hierin had. Of als de aankondiging van een gewenste scheiding rauw op je dak valt omdat je het niet zag aankomen. Soms helpt relatietherapie nog en andermaal is het gewoon klaar en gaan jullie definitief uit elkaar. Je moet alleen verder na een relatiebreuk en hiervoor moet je een persoonlijke groei maken om dit te kunnen doorstaan en weer iets moois van je leven te maken. Niemand zegt dat het makkelijk is, maar het kan wel.

 

Wat is er gebeurd met je eigenwaarde?

‘Je komt er wel overheen’ is een veel gehoorde uitspraak. Helaas loopt de werkelijkheid vaak anders. 7% van de alleenstaande moeders is depressief. Veel vrouwen gaan in de overlevingsmodus in plaats van te leven. Vaak krijg je een enorme knauw in je eigenwaarde of je voelt jezelf onaantrekkelijk. Hoe kun je ooit weer trots worden op jezelf? Als je verdrietig bent over de scheiding ga je door een soort van rouwproces en dat hoort er allemaal bij, maar probeer niet eeuwig in de slachtofferrol te blijven hangen. Je moet uiteindelijk toch verder. Misschien voel je jezelf eenzaam en heb je behoefte aan contact met iemand die weet hoe het voelt en waarbij je jezelf kunt zijn. Nu de tips om je door de moeilijke tijd heen te helpen.

Met de volgende tips kun je jezelf misschien een beetje door de moeilijke tijd van de relatiebreuk loodsen. Uit elkaar gaan is zwaar, maar verlies hierbij ook niet jezelf. Je moet verder na de relatiebreuk en weer in je eigen kracht komen. Lukt het niet met de tips, dan kan ik je erbij helpen.

 

1. Goed uit elkaar gaan

Het is belangrijk dat je goed uit elkaar gaat. Ook al is dat soms moeilijk, maar een nieuw leven opbouwen wat gebaseerd is op wrok en verwijten wordt er vast niet leuker op. Natuurlijk ben je verdrietig en ben je het misschien beslist niet met elkaar eens. De kans is groot dat jullie beide een eigen waarheid hebben en probeer dit ook zo te zien.

 

2. Je eigen normen en waarden

 

Zorg dat je eigen normen en waarden het uitgangspunt blijven, zonder hierbij halsstarrig te zijn. Als jij bijvoorbeeld vindt dat in een relatie geen ruimte is voor vreemdgaan, dan mag je hier zeker aan vasthouden. Dat zijn jouw waarden en normen en je partner heeft je hierin misschien teleurgesteld. Vergeet hierbij niet dat je partner naast deze verkeerde actie misschien wel andere goede eigenschappen heeft waardoor je van je partner hield of nog steeds houdt. Het is een goede zaak om deze twee feiten gescheiden te houden.

 

3. Zorg goed voor jezelf

 

Gedurende een scheidingsperiode zijn we vaak geneigd om slecht voor onszelf te zorgen. Doe dat niet. Eet goed, slaap genoeg en zorg voor voldoende beweging hoe lastig dat ook allemaal is. Je hebt het allemaal nodig om jezelf staande te houden. Kun je niet slapen of heb je andere klachten, ga dan naar de huisarts of probeer te mediteren.

4. Met kleine stapjes

 

Een scheiding heeft veel impact en dit kun je niet in een keer oplossen. Leef van minuut naar minuut en doorloop de fases stap voor stap. Het heeft geen zin om gelijk alles te willen oplossen. Het belangrijkste is dat je er naartoe werkt om je heling in gang te zetten. Maar direct na het onheilsbericht ben je hier waarschijnlijk nog niet aan toe.

 

5. De vijf stadia

Ook al neem je kleine stapjes, vaak moet je wel door vijf verschillende fases heen. Niet iedereen ervaart dezelfde fases, maar globaal ziet het er zo uit:

-ontkenning 

-boosheid

-het gevecht aan willen gaan

-depressie

-acceptatie

 

6. Heb jij geen verdriet?

 

Als je net uit elkaar bent, lijkt het wel alsof je nooit meer dezelfde wordt. Overmand door verdriet verbaas je jezelf over je ex-partner die gewoon doorgaat alsof er niets is gebeurd. Staar je hier niet blind op, iedereen heeft namelijk zijn eigen verwerkingsproces.

 

7. Tijd heelt alle wonden

 

Het klinkt als een cliché, maar vaak is het wel zo. Ook al kun je er jezelf niets bij voorstellen als je nog midden in het scheidingsproces zit, het is wel zo. Maar je moet er wel wat voor doen, het gaat niet vanzelf. Pas als je zelf hieraan meewerkt, zal je merken dat je met de tijd weer sterker wordt.

8. Toon je emoties

 

Je lichaam en geest is tijdens een scheiding vaak een vat vol emoties. Boosheid, verdriet, ongeloof, onzekerheid en nog veel meer komt allemaal voorbij. Al die emoties opkroppen is zeker niet goed voor je. Probeer je emoties een plek te geven. Soms door ze te uiten, andermaal door ze te relativeren. Heb je gewoon eens zin om eens lekker hard te huilen, maar heb je het gevoel dat je tranen opgedroogd zijn? Zet een zielige film op en je zult zien dat je nog heel veel tranen in voorraad hebt.

 

9. Lees je in

 

Je bent niet de enige die een dergelijke moeilijke periode mee maakt. Helaas zijn duizenden mensen je voorgegaan. Door hierover te lezen, kun je misschien meer vat krijgen op je eigen situatie en het is fijn om te weten dat je niet de enige bent die dit is overkomen. Misschien kan het je ook inspiratie geven om verder te gaan.

 

10. Neem afstand

 

Als je zeker weet dat je relatie niet meer te redden valt, neem dan afstand. Ook al is dat lastig omdat je hiervoor samen lief en leed deelde, het is nu een feit dat je het alleen moet gaan doen. Hoe langer je vasthoudt aan de oude situatie, hoe moeilijker het is om los te komen. Neem afstand, zowel geestelijk als lichamelijk. Als je dit niet doet, blijf je jezelf martelen.

 

11. Geen contact

 

Afstand nemen betekent ook een minimaal of geen contact. Ga niet zomaar met je ex-partner whatsappen en bel hem niet als je het moeilijk hebt. Ook al ben je gewend om bepaalde zaken te delen, nu even niet. Natuurlijk kom je er soms niet onderuit als je kinderen hebt, maar beperk het echt tot een minimum. Hou het luchtig.

 

12. Schuldgevoel

Bezorg je partner niet bewust een schuldgevoel. Als je iets niet wilt, is dat hij of zij uit medelijden bij je terugkomt. 

 

13. Wees eerlijk en realistisch

Je mag best eerlijk zijn en zeggen dat de liefde van jouw kant er nog is. Het kan zijn dat je partner hier lief op reageert. Dat maakt het loslaten nog moeilijker. Maar als hij of zij niet aangeeft dat ze de relatie toch willen voortzetten, dan moet je echt accepteren dat jij moet loslaten. 

 

14. Erken het einde

Je mag best verdrietig zijn om het einde van een relatie, tenslotte is het toch een soort van verlies. Erken je pijn en zeg af en toe tegen jezelf dat de pijn uiteindelijk minder zal worden.

 

15. Deel je verdriet

Door je verdriet met anderen te delen, heb je niet altijd het gevoel dat je er alleen voor staat. Ook al voelen ze niet wat jij voelt, mensen die je vertrouwt kunnen je wel het gevoel geven dat ze jouw leed delen en begrijpen.

 

16. Schakel hulp in

Heb je het gevoel dat je er alleen niet uitkomt en er is niemand die je bij kan staan, schakel dan hulp in. Dan kan een huisarts zijn, maar ook iemand die weet wat je voelt. Het is nog mooier als zo’n iemand ook een ervaringsdeskundige is die ook nog eens weet hoe je weer in jezelf kunt investeren.

 

17. Denk positief

Hoe moeilijk dat soms ook is, probeer af en toe aan positieve dingen te denken. In het begin zal dat lastig zijn, maar later ga je daar toch een balans in vinden.

18. Voel je niet schuldig

 

Ook al heb je veel verdriet, je hoeft je echt niet schuldig te voelen als je soms toch even moet lachen. Koester die momentjes juist. Af en toe blij zijn heeft je geest nodig om niet in een depressie te raken. 

 

19. Negatieve emoties

 

Het is logisch dat ook de negatieve emoties je pad kruisen. Geef jezelf af en toe een momentje om ook echt te voelen wat je voelt. Stel hier een maximale tijd voor in (hoe kinderachtig dit ook klinkt) en probeer daarna weer aan iets positiefs te denken.

 

20. Hou de eer aan jezelf

 

Hoe slecht je jezelf ook voelt of hoe boos je ook bent, er zijn een aantal dingen die je nooit moet doen. Ten eerste nooit je kinderen in deze boosheid naar je partner betrekken. Het is en blijft namelijk toch hun vader of moeder. Ten tweede, stuur nooit in een boze opwelling een app naar de persoon waar je partner bijvoorbeeld mee vreemd is gegaan. Ook al ben je nog zo boos op dat ‘loeder’, hou de eer aan jezelf. Troost je met de gedachte dat zij of hij zich nooit zeker zal voelen als het gaat om de betrouwbaarheid van jouw ex-partner.

 

21. Schrijf het van je af

 

Schrijf liever de boze of verdrietige gedachten van je af. Dit is een uitstekende manier om bepaalde emoties een plek te geven. Koop een mooi schrift en schrijf er iedere keer in wat je voelt, waar je bang voor bent, wat je zou willen en alles wat er verder nog bij je opkomt. Als je het op papier hebt gezet, kun je er misschien wat meer afstand van nemen. Doe het niet op de pc, want met dat schrift daar kun je later nog wat mee. Zoals ritueel verbranden om officieel afscheid van het verdriet te nemen.

 

22. Wat als…

 

Schrijf in het schrift ook wat jij beter had kunnen doen in je relatie en wat je partner niet goed heeft gedaan en beter anders had kunnen doen.

 

23. Een brief

 

Je kunt in je schrift bijvoorbeeld ook een brief schrijven aan je ex-partner of aan de persoon waar je ex-partner mee is vreemdgegaan. Gooi alles eruit wat je dwars zit. Je doet er niemand kwaad mee en het lucht op.

 

24. Gooi je agressie eruit

 

Als je erg boos bent, zorgt de woede en de agressie die dit oproept voor een negatief effect op je geest en je lichaam. Het is goed om die opgekropte boosheid eruit te gooien. Bokstrainingen zijn tegenwoordig hartstikke hip, dus hoe heerlijk moet het zijn om even flink tegen die bokszak aan te rammen? Heb je daar geen zin in? Ga dan wandelen, fietsen of andere dingen doen waarbij je energie kwijtraakt. Daarbij kun je hiermee ook gelijk even je gedachten verzetten.

 

25. Kijk nu eens niet meer door die roze bril

 

Als je eenmaal over het ergste verdriet heen bent, is het verstandig om de relatie die je had eens met een eerlijke blik te bekijken. Heb je de slechte tijden over het hoofd gezien? Heb je de relatie geïdealiseerd? Was de relatie wel zo perfect? Blijf ook niet hangen in de slechte dingen, hoe onaardig die persoon ook eigenlijk was. Door erin te blijven hangen, maak je de emotionele band weer sterker en is het moeilijker om het los te laten. Liefde zou in zo’n geval over kunnen gaan in haat en dat is net zo’n belasting voor jezelf.

 

26. Ga mediteren

 

Een onderzoek uit 2012 heeft laten zien dat mensen die mediteren beter een emotionele balans kunnen creëren. Na een meditatiereeks bleek dat de hersenen die de emoties regelen een lagere activiteit hebben dan daarvoor. Je krijgt dan dus je emoties beter onder controle en je wordt niet door je emoties alle kanten op geslingerd.

*Bronvermelding: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnhum.2012.00292/full

 

27. Investeer in jezelf

 

Hiermee bedoel ik niet dat je nieuwe kleding moet kopen, naar de kapper moet gaan of dat je een vakantie moet gaan boeken. Alhoewel dat natuurlijk ook leuk is. Het heeft niets te maken met je uiterlijk of je vrije tijd. Het gaat om iets wat veel effectiever is, namelijk het investeren in je persoonlijke groei. Krijg inzicht in jezelf, in je emoties of in je doelen. Zorg dat je rust krijgt in je hoofd. Het leven ziet er dan ineens een stuk eenvoudiger uit.

 

28. Geef je eigenwaarde een boost

 

Met investeren in jezelf kun je ook je eigenwaarde een boost geven. Die heeft waarschijnlijk na de breuk wel wat deukjes opgelopen. Je bent echt goed genoeg, sterker nog… je bent gewoon goed zoals je bent. Dit doe je door te bouwen op jezelf en niet op wat anderen van je denken of met je doen.

 

29. Laat je begeleiden 

 

Laat je begeleiden door een coach. Het is best lastig om ineens jezelf waardevol te vinden, zeker na een relatiebreuk. Een coach kan je hierbij helpen en je leiden over het juiste pad door je de juiste inzichten, handvatten en tools aan te reiken. 

 

30. Het einddoel

 

De bedoeling is dat je uiteindelijk jezelf weer kunt hervinden en dat je weer verder kunt gaan met je leven. Natuurlijk is dit geen rechte weg, waarschijnlijk ga je regelmatig obstakels tegenkomen. Je gedachten kunnen je soms afleiden van het uiteindelijke doel. Je brein heeft nu eenmaal de neiging om minder fijne gedachten aan levensgebeurtenissen toe te voegen. Je kunt leren hier anders naar te kijken waardoor deze gedachten je minder afleiden van je einddoel.

 

31. Alleenstaande moeders of vaders

 

Als je gaat scheiden en je hebt kinderen krijg je ook nog met andere factoren te maken, namelijk het welzijn van je kinderen. Blijf met ze in gesprek over hoe zij de situatie ervaren. Zorg dat ze zich veilig blijven voelen en leg uit dat het niets met hen te maken heeft.

 

32. De vader of moeder van je kinderen

 

Ook al is het inmiddels je ex, het blijft de vader of de moeder van je kinderen. Koester de mooie momenten die je kinderen met je ex hebben, ook als je er zelf niet bij bent.

 

33. Waar zijn die vrienden?

 

Soms kan het gebeuren dat je na een scheiding bepaalde vrienden ineens niet meer ziet. Ze hebben blijkbaar gekozen voor je ex-partner. Investeer in de vrienden die je nog wel steunen.

 

Hoe zit het met jou?

 

Heb jij ook een scheiding achter de rug? Recent of alweer even geleden? Heb je het gevoel dat je dit nog steeds niet te boven bent? Misschien wil je graag weten wat de diepliggende belemmering is waardoor je zo uit je evenwicht bent? Soms kan één boost sessie al verheldering en opluchting geven.

 

Een waardevolle investering in jezelf, waarbij je leert:

  • Hoe om te gaan met je verdriet en andere emoties.
  • Welke invloed het denken heeft en hoe je daarmee om kunt gaan.
  • Hoe je denkbeelden over relaties nu zijn en hoe je wilt dat ze zijn.
  • Hoe je jezelf kunt herontdekken en de ruimte kan geven.

 

Je moet nu eenmaal verder na een relatiebreuk en als professionele coach en ervaringsdeskundige kan ik je hierbij helpen. Ik wil je graag met de 4 stappen begeleiden zodat je jezelf sneller beter voelt, maar dat je ook de steun en de ruimte voelt. Probeer het gewoon eens, zodat je weer kunt gaan leven.