fbpx
Selecteer een pagina
Een gebroken hart is een medische kwaal, blijkt uit onderzoeken. Liefdesverdriet kan zelfs invloed hebben op je immuunsysteem. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat het loslaten van een ex-geliefde het moeilijkste is tijdens verdriet om je geliefde. Toch is het mogelijk om je ex  emotioneel los te laten. We hebben 23 tips voor je opgeschreven en een unieke speciale meditatie, die je helpt om je ex emotioneel te gaan loslaten.

 

1. Kies ervoor om los te laten.

 

Maak een bewuste keuze om je ex los te laten. Schrijf het op een papiertje, zeg het hardop tegen jezelf of zet het als reminder in je telefoon. Jij hebt een keuze om je ex los te laten. Jij hebt jouw toekomst in handen. Nelson Mandela heeft een heel mooi gedicht geschreven over loslaten. Een meditatie om je te helpen met loslaten kun je na de tips vinden of via de webpagina meditaties. Deze duurt ongeveer 11 minuten. Doe deze op een rustig moment als je alleen bent en na die tijd ook nog even kan wandelen. Zorg voor rust en stilte in en om je heen.

Loslaten.
Om los te laten is liefde nodig.

Loslaten betekent niet dat ’t me niet meer uitmaakt.
Het betekent dat ik het niet voor iemand anders kan oplossen of doen.

Loslaten betekent niet dat ik ‘m smeer.
Het is het besef dat ik de ander ruimte geef.

Loslaten is niet het onmogelijk maken,
maar het toestaan om te leren van menselijke consequenties.

Loslaten is machteloosheid toegeven,
hetgeen betekent dat ik het resultaat niet in handen heb.

Loslaten is niet proberen om een ander te veranderen of de schuld te geven.
het is het jezelf zo goed mogelijk maken.

Loslaten is niet zorgen voor,
maar geven om.

Loslaten is niet oordelen,
maar de ander toestaan mens te zijn.

Loslaten is niet in het middelpunt staan en alles beheersen,
maar het anderen mogelijk maken hun eigen lot te bepalen.

Loslaten is niet anderen tegen zichzelf beschermen,
het is de ander toestaan de werkelijkheid onder ogen te zien.

Loslaten is niet ontkennen,
maar accepteren.

Loslaten is niet alles naar mijn hand zetten,
maar elke dag nemen zoals het komt en er mezelf gelukkig mee prijzen.

Loslaten is niet anderen bekritiseren of reguleren,
maar te worden wat ik droom te kunnen zijn.

Loslaten is niet spijt hebben van het verleden,
maar groeien en leven voor de toekomst.

Loslaten is minder vrezen,
en meer beminnen.

2. Uit je pijn

 

Het opkroppen van pijn is het slechtste wat je kunt doen. Wanneer je verder leeft alsof er niets aan de hand is, negeer je je pijn. Pijn kun je niet negeren, want dan zal het later zichzelf op een andere manier uiten. Schrijf op wat je voelt, in de vorm van een brief of dagboek. Wanneer je je emoties goed kunt uiten in tekeningen, kun je het ook illustreren. Het hoeft niet mooi te zijn. Ook mediteren en mindfulness helpen om je gevoel te uiten. Je neemt de rust om je gedachten te verwerken en die te ordenen.

3. Neem de tijd

Je hoeft niet binnen een dag bovenop je liefdesverdriet te zijn. Na een jarenlange relatie is het logisch dat de pijn een aantal weken zal duren. Gun jezelf die tijd.

 

4. Je bent geen slachtoffer.

 

Stap uit de slachtofferrol. Het is gebeurd, je kunt er niets meer aan doen. Het enige wat je nog wel kunt doen, is verder gaan met je leven. Je bent sterker dan voorheen en je hebt van deze nare ervaring geleerd. Je kunt je verleden alleen maar loslaten door afstand te nemen van je relatiebreuk. Begin met een nieuwe hobby, die je altijd al had willen doen, maar nooit de tijd voor had.

 

5. Denk aan hoe goed je het nu hebt.

 

Probeer niet steeds te denken aan hoe mooi het was, maar aan hoe goed je het nu hebt. De herinneringen aan je ex zullen alleen maar deprimerend voor je zijn. Je zult alleen maar meer terug verlangen naar je ex-partner.

 

6. Kijk naar je kwaliteiten.

 

Veel mensen zijn geneigd na het beëindigen van een relatie zichzelf als een ongeschikte partner te zien. Je bent geen ongeschikte partner, maar je ex-partner was ongeschikt voor jou. Maak een lijstje met al jouw positieve eigenschappen. Je hoeft niet per se relatiegerelateerde eigenschappen op te noemen.

 

7. Blijf positief

 

Wanneer je iets negatiefs denkt, probeer er dan een paar positieve dingen tegenover te zetten. Bijvoorbeeld: ‘Ik voel me eenzaam zonder mijn ex.’ (negatieve gedachte) Dan kun je tegen jezelf zeggen: ‘Ik heb lieve vrienden en familie met wie ik nu meer tijd kan spenderen.’ of ‘Ik heb nu de tijd om bij die sportvereniging te gaan, zodat ik weer nieuwe contacten op kan doen.’ of ‘Ik heb leuk werk, waar ik gewaardeerd wordt door mijn collega’s.’

Afhankelijk van de manier van hoe je relatie is geëindigd, zul je misschien boos zijn op je ex. Je voelt je teleurgesteld, omdat de relatie ten einde is gekomen zonder dat jij dit hebt gewild. Probeer niet teveel in deze negatieve gevoelens te blijven hangen. Jij bent de liefde waard, wat je ex over jou zegt, bepaalt niet wie jij bent. Probeer je ex het beste te gunnen, ook al ligt zijn toekomst niet bij jou. Wraak zal niets oplossen. Laat het los. 
Een kleine oefening: Pak een pen vast en laat hem uit je hand glijden. De pen glijdt net als je ex uit je hand. Jij kiest ervoor om hem los te laten, jij hebt de macht erover. Leg de pen nu op je hand en laat hem van je afglijden. Je hebt hem niet meer vast, maar toch kun je hem laten gaan. 

 

8. Blijf dankbaar

 

Ook al brengt het leven niet alleen maar leuke dingen, het is de moeite waard om dankbaar te zijn. Misschien heeft je ex je niet netjes behandeld, dat is geen reden om iedereen te wantrouwen. Je hebt vast ook goede en belangrijke dingen van je ex geleerd. Probeer 10 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Schrijf ook een 2 punten op van dankbaarheid tegenover je ex. Wat heb je van hem geleerd? Welke positieve eigenschappen heeft hij in jou naar boven gebracht?

 

9. Verwijder (bijna) alle herinneringen

 

Alle objecten in je huis die aan jou aan hem of haar herinneren, die zullen alleen maar deprimerend voor je werken. Ook al wil je soms jullie fijne momenten herleven, je zult je er uiteindelijk alleen maar eenzamer door voelen. Je kunt wel een ding bewaren ter herinnering. Hou je hier alleen niet aan vast. Gooi de rest van de foto’s, liefdesbrieven, cadeaus en rozen in de container. Verwijder alle foto’s en berichtjes van je telefoon. Dit is een goede manier om een nieuwe start te maken.

 

10. Praat erover.

 

Ga in gesprek met iemand die ook pas liefdesverdriet heeft ervaren. Je zult je waarschijnlijk beter begrepen voelen, door iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. Pas wel op dat je er niet te lang in blijft hangen samen.

 

11. Wees mild voor jezelf

 

Voel je liefdesverdriet. Je mag huilen, je mag boos zijn. Het is juist goed als je deze gevoelens uit. Bedenk hoe je zelf zou reageren als een goede vriend liefdesverdriet heeft. Hoe je de ander zou willen behandelen, zegt iets over hoe je zelf behandeld wilt worden. Behandel jezelf ook op die manier.

 

12. Stop met het controleren van je ex

 

Het liefste loop je nog even langs het gebouw waar je ex zich in bevindt, check je zijn profiel nog en kijk je of wanneer hij of zij voor het laatst online is geweest. Ontvolg hem op alle social media, hoe moeilijk het ook is. Het zal je helpen met het genezen van je gebroken hart. Uit onderzoek blijkt dat liefdesverdriet soortgelijke symptonen heeft als wanneer je afkickt van drugs. Je gaat jezelf steeds inleven in situaties waarin je bij je geliefde kunt zijn. Je wilt steeds weer dicht bij hem zijn in je gedachtes. Wetenschappers adviseren om je ex zo min mogelijk te zien en te volgen.

 

13. Mijd jullie favoriete plekken.

 

Probeer de dingen te vermijden die jullie altijd samen deden. Ga expres niet langs jullie favoriete restaurant, bankje of winkel. Het kan zijn dat je hier per ongeluk langs komt of verplicht langs moet, dat is geen probleem. Zoek de plekken niet vanuit jezelf op.

 

14. Zoek de vrolijkheid op!

 

Zoek geen deprimerende liedjes en films op, ook al voel je je er zo door begrepen. Je wilt over je liefdesverdriet heen komen, niet er in blijven hangen. Zoek vrolijke films op, waar je altijd blij van wordt. Luister naar vrolijke liedjes. Het is wetenschappelijk bewezen dat muziek invloed op je gevoel heeft. Vrolijke muziek kan je dus vrolijker maken.

 

15. Op familiebezoek

 

Zoek je bloedbanden op. Je familie staat als het goed is onvoorwaardelijk achter je. Misschien spreek je ze amper, maar ga naar ze toe. Dit is juist het moment waarop je bij hen aan kunt kloppen. Nu heb je de tijd om hen een bezoekje te brengen. Afleiding is een goede manier om je relatiebreuk te verwerken.

 

 

16. Weg met je vriend(inn)en

 

Deze tip had je waarschijnlijk al aan zien komen. Spendeer tijd met je vriendinnen en vrienden. Ga samen iets gezelligs doen en heb ondertussen een serieus gesprek. Uit je verdrietige gevoelens tegenover hen, maar blijf daar vooral niet in hangen. Wanneer je niet veel vriendinnen meer over hebt, kun je wellicht een nieuwe hobby of sport beginnen. Hierdoor kom je weer in contact met mensen. Vergeet ook je zussen, buren en collega’s niet als optie.

17. Doe ontspannende oefeningen.

 

Je denkt misschien dat stilte juist ervoor zorgt dat je aan je ex gaat denken, maar het tegendeel is bewezen. Mindfulness zorgt ervoor dat je op een relaxed manier kunt nadenken over je ex en het beter van je af kunt zetten. Misschien heb je je nog nooit echt verdiept in mindfulness. Dit is het juiste tijdstip om met deze ontspannende oefeningen je verdriet een plaatsje te geven.

18. Ga uit je huis

 

Het slechtste wat je kunt doen, is dagenlang in huis blijven hangen. Je zult alleen maar meer na gaan denken over je verdriet. Zo blijf je in je scheiding met je ex-vriend(in) hangen. Sta op uit de bank en uit je bed, pak je fiets en doe eens lekker een rondje. Je zult merken dat het je energie geeft.

19. Pak je oude hobby’s op.

 

Vroeger hield je enorm van tekenen, paardrijden, lezen, films kijken, borduren of noem het maar op. Ga lekker weer aan de slag daar mee! Je kunt gelukkig zijn zonder je ex, ook al kun je dat op dit moment misschien niet geloven. Denk maar aan je leven voordat je verliefd op hem of haar was. Toen was je waarschijnlijk ook gelukkig! Bedenk wat je toen deed en doe dat weer. De dingen waar je van houdt, die maken jou speciaal. Een relatiebreuk is geen falen, het enige wat falen is als je opgeeft liefde in je leven toe te laten.

20. Pas op voor verslavingen

 

Een glaasje alcohol kan je al snel je zorgen laten vergeten. Wanneer het steeds meer glaasjes worden, dan wordt het een nieuw probleem op zich. Verslavingen zijn er in allerlei vormen, denk aan het wegeten van je verdriet, het overmatig werken, drugs, medicijnen. Pas goed op jezelf.

21. Geniet van je tijd alleen

 

Maak een persoonlijke bucketlist, met activiteiten die je wilt doen. Een lesje yoga, een boek uitlezen, een film kijken, je zolderkamer opruimen of een nieuwe taal aanleren. Er zijn talloze leuke dingen die je kunt doen, waar jezelf ook gelukkig van kunt worden. Mediteren is hierbij wel een gouden tip. Schrijf alles op in een leuk dagboek.

22. Ga niet te vroeg daten

 

Een grote fout die je kunt maken, is denken dat je al snel weer klaar bent voor een nieuwe relatie. Gun jezelf de tijd om je verdriet te uiten en om weer trots te zijn op jezelf. Een belangrijke quote uit het Boeddhisme is 
“Verandering is een constante, dat is belangrijk om te accepteren.”
Je kunt een ander niet gelukkig maken als je diep in je hart nog bezig bent met het verwerken van je ex. Wees eerst zelf gelukkig, als single.

 

23. Stop met idealiseren.

In een mooie Ted talk van Guy Ritch geeft hij een tip om niet je partner te gaan idealiseren. Hij adviseert een lijst te maken om zo je ‘mind’ regelmatig te vertellen dat de relatie niet zo mooi is als je dacht en hij niet je perfecte partner is en deze regelmatig op je telefoon te checken.

Wanneer je het gevoel hebt dat je meer en meer vastloopt, ook als het even geleden is, zoek dan een professional. Bij Yvonne Margaretha kunnen we helpen om boven het verloren gevoel op te komen en weer positief in het leven te staan. Kijk hier voor mijn aanbod. 

 

Vervolg actie is belangrijk

Kies nu een inzicht of tip uit die je wilt gaan toepassen. Schrijf al je inzichten op en Spreek met jezelf af waar wanneer en hoe je nu verder gaat met je zelfvertrouwen. 1 actie is al genoeg, totdat het een gewoonte wordt en dan kies je weer een nieuwe. Welke kies jij? Laat het hieronder weten.

Succes en weet je bent waardevol, altijd al, daar hoef je niets voor te doen!

Liefs, Yvonne Margaretha