fbpx
Selecteer een pagina

Je kunt zelf al beginnen via deze kennismakingsblog 

Mindfulness je hoort er veel over, bijvoorbeeld de 8 weekse mindfulness training (MBSR/MBCT). Als coach en opgeleid mindfulnesstrainer gebruik ik deze vorm ook in mijn online trainingen en sessies in combinatie met andere tools. Ben je nog onbekend met de mindfulness training? Hieronder lees je meer over wat mindfulness is en kun je kennismaken met een opdracht uit een mindfulness training en een meditatie. 

Speciale aandacht in het hier en nu zonder oordelen

Met de beoefening van mindfulness heb je contact met jezelf in het ‘hier en nu’ zonder te oordelen. Je bent bewust aanwezig. Je verbindt je met jezelf en van daaruit observeer je wat er nu is.
Je identificeert je niet met jouw denken, je bent het denken niet zelf. Je bent meer dan je denken. Dat is uitgangspunt.

De ademhaling als punt van aandacht

Het object van aandacht is bij de beoefening van mindfulness vaak de ademhaling. Het mooie van de ademhaling is dat die er altijd is zolang je leeft. Je kunt dus elk moment, je ademhaling gaan observeren. Om jouw aandacht te trainen/ mindfulness te beoefenen, heb je jouw aandacht bij de ademhaling. Op het moment dat je afgeleid raakt door gedachten of gevoelens, merk je dit op en breng je jouw aandacht weer bij de ademhaling. Je kunt dit elk moment van de dag doen.

Je kunt ook door je zintuigen te gebruiken in het hier en nu zijn en mindfulness beoefenen.

Je gebruikt hierbij je zintuigen:

• Wat zie je?
• Wat hoor je?
• Wat ruik je?
• Wat voel je?
• Wat proef je?

Je gaat dan iedere keer als je opmerkt dat je in gedachten bent, weer terug naar het horen, zien, proeven, ruiken en/of voelen.

Het gaat niet om de gedachten die je hebt, maar om de directe waarneming van jouw gedachten.

 

Je gedachten hoeven niet te stoppen

Je merkt op wanneer je in gedachten bent. Op dat moment breng jij jouw aandacht terug naar de ademhaling of een ander object van aandacht. Op elk moment in een mindfulness oefening kun je ervaren dat je er niet met jouw aandacht bij bent. Het trainen van jouw aandacht, mindfulness beoefenen, gaat over dát moment. Het moment dat je opmerkt dat je met je aandacht niet meer in het hier en nu bent, maar één bent met jouw gedachten.

Het maakt niet uit hoe vaak je je zelf weer terug brengt naar de ademhaling. Het is namelijk heel normaal dat je regelmatig je aandacht terug moet brengen. Het gaat erom dat jij jouw aandacht traint; je traint ‘de aandachtspier’ in jouw hoofd. Mindfulness gaat dus niet over ‘niet mogen denken’. Daarbij is een vriendelijke, milde en oordeel loze houding ontzettend belangrijk!

Mindfulnesstraining werkt tegen stress

 

Mindfulness werkt om meerdere redenen tegen stress. Een belangrijke reden is dat je jouw aandacht traint. Daardoor wordt je bewuster van jouw automatismen. Zodra jij je bewust wordt van onbewuste automatische patronen, dan heb je de mogelijkheid om anders te kiezen. Op die manier kun je, in plaats van voor stress te kiezen, keuzes maken die bijdragen aan (het voelen van meer) rust en balans.

 

De ademruimte: een korte krachtige meditatie

 

Een van de meditatievormen die kan bijdragen aan rust en balans, is de ademruimte. De ademruimte is een korte meditatie van 3 minuten waarbij je stilstaat bij een aantal verschillende objecten van aandacht. Je kunt dit op elk moment van de dag doen. De meditatie bestaat uit slechts drie stappen. Is kort en vrij makkelijk te onthouden. Je kunt de meditatie dus vrij “snel” doen.

Tevens is er ook een ademruimte die je kunt doen voor, tijdens of na moeilijke situaties. Deze meditatie heet de ‘ademhaling coping’. Je kunt de meditatie beluisteren via onze website.

Ga nu naar de meditaties ‘ademruimte coping’. Deze vind je op de pagina meditaties en door te klikken op deze link.

Het beste is om drie keer per dag op een vast tijdstip één van de meditaties te doen, zodat je ze eigen maakt. Zo creëer je een nieuwe, gezonde gewoonte.

Hieronder vind je een korte samenvatting van de ademruimte zodat je deze ook zelf thuis kunt doen. Je kunt de onderstaande samenvatting in het begin gebruiken als geheugensteuntje.

Stap 1: Aandacht voor:
• Wat denk ik?
• Wat voel ik?
• Wat voel ik in mijn lichaam?

Stap 2: Observeren van de ademhaling.

Stap 3: Aandacht voor jouw lichaam als geheel en afronden.

Wil je starten met mindfulness? Begin met de onderstaande opdracht

Ademruimtes en aandacht voor de ademhaling

Wil je aan de slag met Mindfulness?

  1. De opdracht voor deze week is om regelmatig momenten te nemen waarin je aandacht hebt voor jouw ademhaling.
  2. Plan daarnaast dagelijks (3 keer) de ademruimtes in aankomende periode. Er zijn hiervoor begeleidende audio-bestanden beschikbaar.

Veel succes!